Over De Erker

Een klein stukje geschiedenis over De Erker. 

De Erker is het wijkcentrum van Schiedam West en bekend in heel Schiedam en omstreken.

32 jaar geleden, in 1984, is De Erker gebouwd. Het was toen een modern wijkcentrum met aan het hoofd enkele betaalde krachten vanuit de gemeente en verder alleen vrijwilligers. De Erker groeide uit tot het middelpunt van de wijk, waar altijd iets te beleven viel. In de ochtend kwamen de vrouwen koffie drinken als de kinderen naar school waren en in de avond na het werk kwamen de mannen een biertje drinken voordat zij naar huis gingen. Het was een echt wijkgebouw waarvan iedereen in de wijk het bestaan wist.

De Erker heeft ook zijn naam eer aan gedaan. De naam is gekozen omdat er veel ramen in het gebouw zijn die uitkijken op de wijk West. Het gebouw heeft een uitnodigende uitstraling hierdoor. Dit is wat achter de naam De Erker zit. Wij, de huidige vrijwilligers, hebben het liever over De woonkamer van West. 

In 1994 besloot de gemeente het gebouw te gaan laten runnen door SWS, Stichting Welzijn Schiedam. Er kwam veel protest vanuit de wijk. 'Ging SWS nu de regels bepalen? Waren de wijkbewoners nog wel welkom? Werd alles nu onbetaalbaar?'
Stichting Vrienden van De Erker werd opgericht om het wijkcentrum te laten blijven zoals het was. De Vrienden hadden veel leden en waren zeer kritisch bij alles wat er besproken werd tussen SWS en gemeente. Op een gegeven moment is SWS de huurder van het pand geworden en hebben zij, ondanks al het protest veel goed werk gedaan.
Echter door de bezuinigingen en ook een beetje het beleid liep het bezoek in De Erker terug. De wijkbewoners miste de gezelligheid en vonden toch dat het ondanks alles te commercieel werd en voelde zich niet meer thuis in De Erker. Men kwam alleen nog maar als men er ook daadwerkelijk iets ging doen.
Op 7 juni 2012 kwam het nieuws dat de SWS de huur voor het pand opgezegd had en dat De Erker ging sluiten. Er kwam een zeer drukbezochte wijkvergadering waar de gemeente dit kwam vertellen. Op deze vergadering stonden enkele wijkbewoners op, waaronder de initiatiefnemer Harry Visser, om een plan van aanpak te schrijven om het wijkcentrum open te kunnen houden en te behouden voor de wijk. Ook de gemeente ging nadenken en daagde de bewoners uit om met een goed plan te komen! Het had heel wat voeten in aarde, maar het plan kwam er! Het gebouw kon, met subsidie van de gemeente open blijven, met alleen maar vrijwilligers en een vrijwillig bestuur. Na heel veel vergaderingen is Stichting De Erker ontstaan. De gemeente beloofde de stichting het eerste jaar te steunen en gaf De Erker terug aan de wijk om het plan uit te voeren. Juli 2013 is de sleutel officieel overgedragen aan De Stichting.

De stichting heeft een bestuur, een dagelijkse leiding en het belangrijkste van allemaal, 56 vrijwilligers! 

Wijkcentrum De Erker is 7 dagen in de week open van 8.00 uur tot 24.00 uur. We werken in drie ploegen van vrijwilligers. Iedereen krijgt een rooster aan het eind van de week en het programma van de week erop. De stichting is heel open en bijna alles wat beslist moet worden, wordt samen met de vrijwilligers besloten. Dit kan niet altijd, maar de insteek is dat iedereen meebeslist! We zijn nu een aantal jaren bezig en het wordt drukker en drukker. Buiten het sociale vlak, wat hoog in het vaandel staat, is er ook een klein stukje commercieel. We verhuren de lokalen aan diverse opleidingen en bedrijven. Ook hebben we 5 soorten kerk in het gebouw. Er worden muziekavonden georganiseerd, maar ook dans middagen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurd in het gebouw! Elke vrijwilliger denkt mee en we kunnen met trots zeggen dat we nog lang niet klaar zijn met “ De woonkamer van West “!
We worden door de gemeente goed ondersteund en we zijn regelmatig het voorbeeld voor veel andere bewoners initiatieven 

Hier zijn we trots op! Dit doen we met zijn allen! Dit zou nooit kunnen zonder al die vrijwilligers met een echt Erkerhart! We hopen nog lang door te mogen gaan en we zijn er van overtuigd dat dit ook gaat gebeuren!