Orange The World

Ook De Erker wordt oranje voor Orange The World

donderdag, 24 november 2022 20:27

door Kimberley Meurs

Het voorkomen van geweld tegen vrouwen en meisjes, dat is waar Oranje The World om draait. Orange The World is een wereldwijde campagne die elk jaar van 25 november tot 10 december plaats vindt. Het thema in Nederland dit jaar is preventie. Ook de Erker doet mee en steekt een stokje voor (huiselijk) geweld tegen vrouwen en meisjes.

Dat er veel geweld is tegen vrouwen is helaas niets nieuws. Vaak gebeurd dit achter gesloten deuren. Één op de drie vrouwen wereldwijd heeft te maken met fysiek, psychisch en/of seksueel geweld. Ook sterft er elke echt dagen een vrouw in Nederland door geweld.

De Erker helpt het hele jaar mee met het stoppen van geweld en het helpen van mensen die te maken hebben met (huiselijk) geweld. Als iemand in de wijk hulp nodig heeft kunnen zij naar De Erker komen. Ze zullen dan vertrouwen opbouwen en ervoor zorgen dat zij bij de juiste mensen terecht komen zodat zij uit die situatie kunnen komen. Tijdens de actieperiode kleurt het gebouw van De Erker, net als bijvoorbeeld het Stadskantoor en het Schrijershuisje, oranje. “Dat is niet voor het WK, maar om te laten weten dat de mensen die hulp nodig hebben weten waar zij naartoe kunnen” zegt Ina Blans-Visser, de bedrijfsleider van Stichting De Erker.

 

Orange the World’, “Ik ben #medestander. Jij ook?”

Strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

Schiedam kleurt orange van 25 november-10 december 🧡

Ook De Erker kleurt Orange vanaf 25 november.

Deze organisaties en winkeliers zijn al medestanders,nu jij nog?

Dinsdag 22 november
15:30 – 16:30 uur
Jong en oud schilderen potjes oranje, voorzien van een lichtje, bij Stichting J&S, Groenelaan 38B, Schiedam

Vrijdag 25 november
14.00 uur
Orange the World vlag wordt gehesen bij het Stadskantoor door wethouder Petra Zwang. Zij geeft hiermee het officiële startsein voor de campagne in 2022. 
Yvette Neuschwanger, provinciedichter van Zuid-Holland, draagt een gedicht voor.

Zaterdag 26 en zondag 27 november
Om 13.30 uur en om 16.00 uur
High tea in de Branderszaal, Lange Haven 97, 3111 CC Schiedam.
Euro 22,50 per persoon. De opbrengst is voor het goede doel c.q. de campagne Orange the World.
Kaartverkoop per e-mail: hightea.orangetheworld@gmail.com

Maandag 28 november
Vanaf 18 uur
Oranje krijtsjablonen spuiten en uitdelen van bierviltjes in het centrum van Schiedam. Aan café’s, restaurants en sportclubs worden in de campagneperiode bierviltjes uitgereikt om het gesprek in de horeca op gang te brengen en om mensen op te roepen #medestander te worden.

Woensdag 30 november
18.45 uur
Start in de Groenelaan 38B bij Stichting J&S van avondwandeling naar het Stadskantoor met om 20.00 uur ontvangst op het Stadserf door wethouder Petra Zwang.

Woensdag 9 november vond de lezing ‘Trauma, troost en toekomst’ door Carrie Jansen (Stichting Fier) plaats in de Branderszaal. Je leest hier ons artikel over deze lezing:
Lezing door Carrie Jansen over huiselijk geweld tegen vrouwen en kinderen
‘Het komt in alle geledingen voor; met z’n allen beter opletten’

Over Orange the World
“In Nederland krijgt 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld, dat is ruim 1 op de 3. Daarom is het harder nodig dan ooit om de strijd aan te gaan en actie te ondernemen om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes”, zo lichten de organisatoren toe. “Het is een campagne die deze schrijnende situatie letterlijk belicht. Dit jaar richt de campagne zich met nadruk op preventie en bewustwording op middelbare scholen en in de horeca. Niet alleen vrouwen en meisjes, maar iedereen wordt aangesproken om zich in te zetten als medestander. En met iedereen wordt bedoeld: enerzijds professionals, organisaties, bedrijven en overheden, anderzijds met name mannen en jongens.”

Vrijdag 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Vanaf die dag tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, wordt 16 dagen lang wereldwijd actie gevoerd. Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object is inmiddels een vast onderdeel van Orange the World, een initiatief van de Verenigde Naties. Oranje als de kleur van de dageraad en van hoop. Afgelopen jaren zijn onder meer de Sfinx in Egypte, de Brandenburger Tor in Berlijn, de Niagara-watervallen op de grens van de VS en Canada en in Nederland de Erasmusbrug oranje uitgelicht. In Schiedam werden de afgelopen drie jaar verschillende gebouwen oranje verlicht.