22 maart 2020

Hoe ga je met de situatie om als vrijwilliger in het wijkcentrum?
Je gaat te raden bij de anderen en dan krijg je verrassende antwoorden.
"Uiteraard openblijven, we kunnen die mensen niet in de steek laten. Ze moeten toch de maaltijden krijgen, een kopje koffie en een praatje kunnen maken.
Ja dat is waar, maar kijk naar Brabant... erger kan niet.
Dus wat moet je als bestuurder?

Dan word je onverwachts gebeld door een ander centrum met de vraag wat doen jullie? Wij gaan sluiten, we durven het niet aan.

Hierna ga je nadenken en lig je 's-nachts wakker. Wat zijn de gevolgen van dit alles, niet alleen voor de bezoekers, maar ook financieel. We hebben de mensen van de schoonmaak en twee op kantoor met deeltijdbaan. Hoe staat het bestuur hierin?

Gelukkig is er een bestuursvergadering op vrijdag de 13e. Ondanks dat het hele centrum vol zit met ongeveer 120 mensen moeten er nu besluiten worden genomen.
Een volle agenda, maar de voorzitter deed het voorstel om meteen naar het punt coronavirus te gaan. Binnen 20 minuten was de vergadering afgelopen, want met algemene stemmen werd besloten dat we gingen sluiten.

En dan zie je de kracht van het bestuur en de vrijwilligers. Gezamenlijk iedereen waarschuwen via de telefoon, mail en mondeling in het gebouw.
De voorzitter zorgde voor het persbericht zodat binnen drie uur alles geregeld was.
En ja, niet wetende dat er een algehele regel kwam over de sluitingen.

En nu een week verder zijn we trots op het besluit, gezien de ontwikkelingen van de afgelopen dagen. Zelfs bij de verzorgingshuizen mag je niet op bezoek, terwijl je gewend ben dagelijks ff langs te gaan bij je geliefde. Een collega echtpaar is deze week voor de eerste keer opa en oma geworden maar mogen er niet bij. Je zal maar minimaal drie weken moeten wachten tenzij………
We wachten maar af.

Maar er zijn ondanks alles toch ook positieve ontwikkelingen, bv in zuid waar men boodschappen doet en andere diensten verleend.
Een mevrouw in Nieuwland die eten en boodschappen rondbrengt op haar fiets.
Het applaus in heel ons landje voor alle mensen in de ziekenhuizen, leraren, vakkenvullers, en voor iedereen die bezig is om alles in goede banen te leiden.

Zorg aub voor iedereen en laat niemand vallen.
Sterkte in deze moeilijke tijd.

Harry Visser, 22 maart 2020