15 tips voor een lagere energierekening.

Maak een afspraak via www.energiehulp.nl/schiedam

Vanaf 30 mei iedere dinsdagmiddag om 13.30 in de ontmoetingsruimte van De Erker.

15 tips voor een lagere energierekening.
Geschrokken van je energierekening? Of wil je gewoon minder betalen?
Ontdek hoe je jouw gasverbruik omlaag kunt brengen d.m.v. onze handige tips en producten!
1. Verwarm alleen waar je bent en houd de deuren dicht.
Bespaar energie door alleen kamers te verwarmen waar je bent, de deuren dicht te houden om warmte binnen te houden en de verwarming in niet-gebruikte kamers uit te zetten. Dit kan jaarlijks tot € 900 besparen met de huidige energieprijzen.
Ook kun je een deurveer of -dranger gebruiken om deuren automatisch te sluiten en een extra deken op je bed leggen of een warme kruik of elektrische deken gebruiken om warm te blijven.
2. Doe je gordijnen dicht: bespaar tot € 90,00
Het sluiten van gordijnen in de avond kan voorkomen dat warmte ontsnapt via ramen, zelfs als er dubbel glas is. Dit kan leiden tot jaarlijkse besparingen van ongeveer € 90 (bij huidige gasprijzen)
of € 35,00 (op lange termijn). Zorg er wel voor dat gordijnen niet voor de radiator hangen, anders kan de warmte niet goed de kamer in.
3. Zet de temperatuur van de cv-ketel lager.
Je kunt geld besparen op gas door de temperatuur van je cv-ketel lager in te stellen dan de standaard 80 graden, omdat je hr-ketel minder zuinig werkt op hogere temperaturen. Verlaag de cv-temperatuur naar 60 of 50 graden. Bij slecht geïsoleerde huizen niet lager dan 60 graden en stel deze tijdelijk in op 70 of 80 graden bij erge kou.
4. Gebruik de ecostand van je cv-ketel.
Je kunt energie besparen door de eco-stand op je cv-ketel in te stellen voor het verwarmen van water. In de comfortstand staat de ketel altijd standby, wat extra energie kost. Bij de eco-stand verwarmt de ketel het water alleen wanneer nodig of op specifieke tijden. Raadpleeg de handleiding van je cv-ketel of vraag een monteur om de instellingen aan te passen.
5. Douche maximaal 5 minuten.
Bespaar op je warmwatergebruik door maximaal 5 minuten te douchen en door minder in bad te gaan. Door 5 minuten te douchen, kun je met de huidige gasprijzen wel zo’n € 140 per jaar besparen en op lange termijn zo’n € 70. Gebruik een douchetimer om de tijd bij te houden.
Bonus tips: verbruik nog minder (warm) water door koud te douchen en door je vaker te wassen aan de wastafel.
6. Kook efficiënt.
Bij het koken verbruik je maar een beetje gas. gebruik een iets grotere pan, kook met de deksel op de pan en verlaag de temperatuur zodra het water kookt.
7. Plaats radiatorfolie.
Plaats radiatorfolie tussen de radiator en de buitenmuur om warmteverlies via de muur te voorkomen. Radiatorfolie is goedkoop, makkelijk te bevestigen en kaatst de warmte terug de kamer in. Hiermee bespaar je jaarlijks gemiddeld € 120 (huidige gasprijzen) of € 50 (gaspprijzen op lange termijn).
8. Plaats radiatorventilatoren.
Heb je een radiator met 2 of 3 platen? Bevestig dan een radiatorventilator onder de radiator. Deze blaast de warmte de kamer in, zodat die sneller warm aanvoelt.
9. Schroef een borstel op de brievenbus.
Plaats een brievenbusborstel en dicht andere naden en kieren in je huis. Zo kan er minder kou door de brievenbus en andere openingen naar binnen komen en bespaar je jaarlijks gemiddeld € 220 (huidige energieprijzen) of € 90 (energieprijzen op lange termijn).
Bekijk alle isolatieHomebox brievenbus
10. Maak kieren dicht met tochtstrips.
Tochtstrips bij de ramen en deuren zorgen ervoor dat er minder warmte kan ontsnappen via kieren. Zo blijft de warmte beter in de kamer hangen. Laat onder binnendeuren een kier van 10 mm over voor ventilatie.
11. Plaats een waterbesparende douchekop.
Waterbesparende douchekoppen verbruiken minder water en energie dan normale douchekoppen. Hier merk je niks van, omdat er lucht aan de waterstroom wordt toegevoegd. Dit bespaart jaarlijks ongeveer € 85 (huidige gasprijzen) of € 37 (gasprijzen op lange termijn).
12. Plak kozijnfolie voor de ramen.
Met kozijnfolie verbeter je de isolerende werking van enkel of dubbel glas. De folie is niet duur en wordt voor de binnenkant van het glas gespannen en op het kozijn vastgeplakt. Zo maak je van enkel glas als het ware dubbel glas en van dubbel glas maak je HR-glas.
13. Isoleer verwarmingsbuizen.
Isoleer de verwarmingsleidingen van de cv-ketel naar de radiatoren op onverwarmde plekken, zoals in de kruipruimte of op zolder. Dit voorkomt warmteverlies onderweg. Tip: er zijn kant en klare buizen van kunststofschuim te koop die je makkelijk om de leiding schuift.
14. Verwarm bij met een infraroodpaneel.
Met infraroodpanelen verwarm je jezelf, niet de hele ruimte. Ze warmen heel snel op. Daardoor zijn ze bijvoorbeeld handig op deze plekken:badkamer: alleen wanneer je in de badkamer bent, de radiator kan uitblijvenwerkkamer: de verwarming kan uit of lager, het paneel houdt je warmboven de bank in de woonkamer: jij zit lekker in de stralingswarmte, de thermostaat kan een paar graden lager.
15. Doe de gratis woningscan!
Gratis hulp en advies bij het verduurzamen van je huis. We helpen je met het vinden van aannemers, vragen offertes voor je aan en je krijgt € 3.000 WoonWijzerGarantie voor garantie op een correcte uitvoering!
Doe de gratis woningscan